Lemmikkieläinten arki on nykyään verrattain huoletonta, mutta kolikolla on kääntöpuoli: esimerkiksi koiran elämä saattaa olla liiankin yksitoikkoista, mistä voi seurata hyvinvointiongelmia ja ongelmia koiran käyttäytymisessä. Virikkeistäminen lisää hyvinvointia ja sallii eläimen käyttää luontaisia kykyjään.
Monet lemmikkieläimet saavat loikoilla päivät pitkät, rapsutuksia satelee ja ruokakin tupsahtaa kuppiin kuin itsestään. Mutta yksi hyvän elämän olennaisimmista palikoista saattaa unohtua: virikkeistäminen. Virikkeetön arki voi vaikuttaa koiraan niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Vaikka koirankouluttajan työssäni korostuu erityisesti koirien aktivointi ja virikkeistäminen, kaikkien eläinten hyvinvointi on lähellä sydäntäni. Siksi tässä blogitekstissä sivutaan myös muiden eläinlajien virikkeistämistä.
Virikkeistäminen perustuu eläimen luontaisiin kykyihin
Lemmikkieläinten lajityypilliset käyttäytymistarpeet ovat samoja kuin niiden luonnonvaraisten sukulaistenkin. Tutkimuksissa on esimerkiksi nähty, että sisäkissat saalistavat mielellään. Ne tahtovat nähdä vaivaa ruokansa eteen.
Jos lajityypilliset käyttäytymistarpeet eivät tyydyty, eläin voi turhautua, passivoitua ja stressaantua. Ajan saatossa pitkäkestoinen stressi saattaa johtaa yhä suurempiin hyvinvointi- ja käyttäytymisongelmiin.
Eläimet kaipaavat ennen kaikkea puuhaa, jossa ne saavat käyttää luontaisia kykyjään. Virikkeistäminen on siihen mitä mainioin tapa.
Virikkeistämisen hyödyt
- Ei-toivottu käyttäytyminen vähenee
- Lajityypillinen käyttäytyminen lisääntyy
- Tutkimiskäyttäytyminen ja leikkisyys pilkahtelevat enemmän
- Mielihyvän tuntemukset lisääntyvät
- Stressi lievittyy
- Muisti paranee
- Keskittymiskyky terävöityy
- Ongelmanratkaisukyky kehittyy
- Vastustuskyky vahvistuu
- Eläimen käsittely voi helpottua
- Sinun ja eläinystäväsi vuorovaikutus syvenee
Koiran aktivointi ja virikkeistäminen – mitä eroa niillä on?
Usein ajatellaan, että koiran aktivointi tarkoittaa samaa kuin virikkeistäminen, mutta niillä on eroavaisuuksia.
- Aktivointi on melkeinpä mitä tahansa eläimen kehoa ja aivoja aktivoivaa tekemistä.
- Virikkeistäminen on tavoitteellista ja sillä pyritään lisäämään eläimen mahdollisuuksia monipuoliseen lajityypilliseen käyttäytymiseen ja luontaisten kykyjen käyttämiseen. Virikkeistäminen tähtää eläimen hyvinvoinnin parantamiseen sen kaikilla osa-alueilla.
Siinä missä koiran aktivointi voi olla leikkimistä, aktivointipelejä ja uusien asioiden opettelua ilman sen kummempia tavoitteita, virikkeistäminen on osa kokonaisuutta, joka muodostaa koiran hyvän hoidon.
Lisäksi koiran aktivoinnissa ihminen tavallisesti osallistuu toimintaan yhdessä koiran kanssa. Virikkeistäminen on sen sijaan omaehtoista. Eläin toteuttaa ensisijaisesti itse – ihminen toimii toiminnan järjestäjänä ja seurailee puuhia taka-alalla.
Virikkeistäminen hyödyttää kaikkia eläinlajeja
Useimmiten virikkeistämisestä tulee mieleen koiran virikkeistäminen. Mutta yhtä lailla siitä hyötyvät muutkin eläimet, kuten
- tuotantoeläimet
- koe-eläimet
- eläintarhan eläimet
- kotieläimet
- seura- ja harrastuseläimet.
On valitettava totuus, että liian moni eläin kärsii yksitoikkoisesta arjesta. Esimerkiksi hevonen käyttäisi luonnon oloissa jopa 60 % ajastaan syömiseen sekä ravinnon etsimiseen ja vain 20 % seisomiseen, kun taas vankeudessa sen ajasta 65 % kuluu seisomiseen ja 15 % ravinnon saantiin.
Kissat puolestaan saattavat elää ahtaasti ilman mahdollisuutta päästä ulos nuuhkuttelemaan ja tutkimaan ympäristöä. Kissan virikkeet saattavat olla kovin vähäisiä. Mitä aktiivisempi omistaja, sitä onnellisempi silkkitassu.
Tuotantoeläimet ovat oma lukunsa. Niiden arki on vielä paljon rajoitetumpaa kuin lemmikkieläinten. Kaikkien vankeudessa elävien eläinten virikkeistäminen olisikin hyvin tärkeää.
Millainen on hyvä virike?
Virikkeet jaetaan tavallisesti viiteen kategoriaan: ravintoon, elinympäristöön ja aisteihin liittyviin virikkeisiin sekä sosiaalisiin ja kognitiivisiin virikkeisiin. Virikkeistämisessä kaikki nämä kategoriat otetaan huomioon. Monet virikkeet kuuluvat kuitenkin samanaikaisesti useampaan eri kategoriaan.
Tavoite on niin ikään tärkeä. Haluatko ehkäistä eläimen turhautumista? Se on loistava pyrkimys itsessään. Muita tavoitteita voivat olla vaikkapa sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen tai se, että eläin käyttää päivän aikana enemmän aikaa sille ominaiseen puuhaan kuten ruoan etsintään tai ympäristön tutkimiseen.
Hyvä virike
- pohjautuu laji- ja rotutyypillisiin tarpeisiin
- sopii kyseiselle yksilölle
- on turvallinen
- täyttää tavoitteen
- haastaa sopivasti
- herättää uteliaisuuden
- tuntuu eläimestä palkitsevalta
- on helppo muunnella
- sujahtaa luontevaksi osaksi jokapäiväistä arkea.
Vinkit virikkeistämiseen
Virikkeistäminen vaatii lemmikinomistajalta aktiivisuutta, mutta reippaus palkitsee taatusti. Miten pääset alkuun?
- Tee kalenteri, johon kirjaat muutaman erilaisen virikkeistämishetken jokaiselle viikonpäivälle. Huomioi eri kategoriat: ravinto, elinympäristö ja aistit sekä sosiaaliset ja kognitiiviset virikkeet.
- Käytä sopivassa suhteessa vanhoja tuttuja virikkeitä, tuttujen virikkeiden muunnelmia ja aivan uusia virikkeitä.
- Tutki, mitä laji tai rotu rakastaa luontojaan tehdä ja keksi virikkeitä sen mukaan.
- Ajoita virikkeistäminen sopivaan hetkeen; anna esimerkiksi koiralle pitkäkestoinen ruokavirike aina ulkoilun jälkeen.
- Tarkkaile, miten eläin reagoi virikkeeseen. Helpota, jos virike näyttää liian haastavalta, ja vaikeuta, jos liian helpolta.
Alla on listattu muutamia virikeideoita. Samantapaiset virikkeet soveltuvat hyvin myös muille eläinlajeille!
Koiran virikkeet
- Piilota ruoka tai herkkuja kotona, kotipihalla ja kävelylenkillä. Heittele namit nurmikolle, lumihankeen tai ujuta niitä puun oksille/runkoon, kivikkoon…
- Tee jälkiä ruoalla.
- Anna ruoka aktivointileluissa, tyhjien pahvipurkkien, luiden tai vaikka limsapullojen sisässä.
- Tyydytä koiran pureskeluintoa tarjoamalla luita tai muuta pureskeltavaa. Luutkin voit piilottaa tai ripustaa roikkumaan, jolloin koiran täytyy setviä, miten siihen pääsee käsiksi.
- Monet koirat rakastavat kaivaa. Tee karvakuonolle oma kaivuupaikka, jossa on sallittua möyhiä. Hiekkalaatikko, multalaatikko tai kotipihan nurkkaus toimivat hyvin.
- Jemmaa tutun ruoan joukkoon uusia, turvallisia makuja, kuten porkkanaa, kurkkua ja oliiveja.
- Tee tutkimusretkiä erilaisissa ympäristöissä ja vaihtelevissa maastoissa. Tutkikaa hiekka-, lehti- ja lumikasoja, lätäkköjä, ojia ja vesistöjä.
- Vie koira nuuhkuttelulenkille tai leikkimään koirakaverin kanssa, jos se nauttii siitä.
- Haasta koiran älynystyröitä älypeleillä tai opeta sille uusi taito/temppu.
- Nenätyöskentely eli nosework on oiva harrastus (Vink, tätä voit tehdä myös Animal Heartsin opastuksella!)
- Virikkeistämistä on myös huomata, miten koira haluaa nukkua. Jos koira tykkää esimerkiksi koisia peittomytyssä, tarjoa semmoisia.
Kissan virikkeet
- Kissat rakastavat nuuhkia ja etsiä. Piilota herkkuja tai ruoka-ateria eri paikkoihin sisällä ja/tai ulkotarhassa taikka valjastelulenkillä.
- Tarjoa ruoka aktivointilelusta, -laudalta tai -pallosta.
- Kerää pahvilaatikkoon tai muovivatiin tikkuja, sammalta, lehtiä, käpyjä ja piilottele sekaan namuja.
- Säästä tyhjä vessapaperitötterö ja tee siitä herkkupiilo.
- Hanki kissalle pallomeri, josta etsiä herkkuja.
- Salli kissalle uusia makuja ja ruokia säännöllisesti.
- Laita lattialle peitto ja piilottele namuja peiton mutkiin. Vaihtelua tuovat eri tekstuurit, kuten tuoksuva, karhea villa.
- Anna kissalle päivittäin mahdollisuus tarkkailla ikkunasta ulkoelämää, kuten lintuja, oravia ja hyönteisiä.
- Monen kissat rakastavat myttyjä. Voit tehdä peitosta unimytyn kissalle tai rakentaa tuolin alle “pesäkolon” vaikkapa yön ajaksi.
- Kissat haluavat usein loikoilla korkealla. Rakenna mielenkiintoinen touhuseinä.
- Potkuttelu ja pureminen on kissoille ominaista puuhaa. Hanki potkutteluleluja kaupasta tai tee semmoinen vanhoista villasukista, joita laitat päällekkäin.
Hevosen virikkeet
- Piilota esimerkiksi pyyhkeen mutkaan heinää ja porkkanan paloja. Voit tehdä pyyhkeestä melko tiukankin mytyn, jotta puuhassa on haastetta.
- Voit ujuttaa makupaloja ja heinää myös maitopurkkeihin tai vaikka kumisaappaisiin.
- Namien piilottelu ympäri tarhaa kesät talvet on palkitsevaa puuhaa.
- Vie tarhaan tasaisin väliajoin uutta tutkittavaa ja nuuskuteltavaa.
- Maastossa voit ripotella herkkuja mättäille ja puskiin.
- Ota maastolenkillä ilo irti luonnosta: tutustukaa erilaisiin alustoihin, hypähdelkää esteiden yli, anna hevosen kieriä hiekalla tai käydä uimassa.
- Ylipäätään maasta käsin tehtävät harjoitukset ovat mukavaa vaihtelua.
- Eläinkaupoista löytyy hevosten virikkeistämiseen esimerkiksi ruokapalloja ja aktivointileluja.
Millainen on koiran hyvä päivä?
Ihmisten yhteiskunnassa koirat saavat yhä liian vähän vaikuttaa omaan elämäänsä. Päivät kulkevat pitkälti ihmisten aikataulun ja tavoitteiden mukaisesti.
Miltä koira päivä näyttäisi, jos koira saisikin itse valita? Tutkimusten mukaan koiran hyvään päivään sisältyisi sopivassa suhteessa oleskelua, yhdessäoloa, aktiivisuutta ja lepoa.
Kurkistetaan, miltä koiran hyvä päivä näyttää aiemmassa blogitekstissä seikkaillun Luga-koiran silmin. Luga eli vuosia onnetonta elämää tarhassa, kunnes se pääsi koirien sielunmaisemaa ymmärtävään kotiin. Uudessa loppuelämän kodissa Lugan päivät kulkevat näin:
- Luga-koira viettää aikaansa sekä sisällä että kotipihalla nuuhkien, etsien, tarkkaillen reviiriään ja syöden ruokaansa eri paikoissa. Pari kertaa päivässä Luga tykkää käydä kodin ympäristössä tutkimusretkillä. (Oleskelu/Matala aktiivisuus)
- Se viettää rentoa aikaa laumansa eli ihmistensä kanssa. Naapurissa asuu mieluisa koirakaveri. (Yhdessäolo)
- Luga touhuaa lyhyitä hetkiä kerrallaan korkealla intensiteetillä, jolloin se juoksee, saalistaa, repii, kaivaa ja leikkii riehakkaasti. (Korkea aktiivisuus)
- Luga vetäytyy lepäämään aina kun siltä tuntuu. Sen petipaikka on tuttu, turvallinen ja miellyttävän häiriötön. Lepo vie valtaosan Lugan vuorokauden tunneista. (Lepo)
Kaipaatko yksilöllistä näkemystä koirasi virikkeistämiseen? Mietityttääkö koiran hyvinvointi? Animal Hearts palvelee ilolla – kuullaan!
Lähde: Griss, S. et al. (2021). If they could choose: How would dogs spend their days? Activity patterns in four populations of domestic dogs. Applied Animal Behaviour Science, 243. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2021.105449
Virikeideoita koiralle: https://www.instagram.com/koirankirjava/