Näin syntyi Animal Hearts

Olen Sari Ung-Lanki, oululainen koirien ongelmakäytöksen hoitoon ja käytösneuvontaan erikoistunut eläintenkouluttaja (AT, EAT). Sydämeni sykkii eritoten eläinlähtöiselle lähestymistavalle, luotettavalle tiedolle koiran ja muiden eläinten käyttäytymisestä sekä toimivalle vuorovaikutukselle. Jokainen koulutus tavoittelee onnistumisen kokemuksia, oppimisen iloa, yhdessä tekemisen riemua sekä rentoa mieltä – niin koiralle kuin ihmisellekin. Ota yhteyttä, nähdään koulutuksessa!

SARI UNG-LANKI
Yrittäjä, eläintenkouluttaja ja koirankouluttaja

Kun lapsena katsoin mummolassani lehmiä syvänruskeisiin silmiin, näin sielukkaita yksilöitä. Koko elämäni ajan minulla on ollut syvä yhteys eläinten kanssa. Niiden käyttäytyminen ja tunteet ovat aina kiehtoneet minua. Vaikka elämä muuttaisi suuntaa, eläimet pysyvät.

Joitakin vuosia sitten elämä riepottelikin toden teolla. Oli vuosi 2018 ja sain tietää, että isäni sairastaa aivosyöpää. Hän menehtyi neljän kuukauden kuluttua diagnoosista. Pian isäni jälkeen minun oli hyvästeltävä koiravanhuksemme Bennu.

Isäni vielä sairastaessa sain kuulla, että myös pikkuveljelläni on aivokasvain, josta hän ei selviäisi. Silloin mietin, mitkä ovat todennäköisyydet, että näin voi tapahtua? Maailma muuttui hetkessä pimeäksi paikaksi. 

Surun ja uupumuksen ytimestä alkoi kuitenkin hiljalleen versoa uutta. Minulla oli vakituinen työ tutkijana, mutta tunsin, että jotain puuttuu.

Haluan edistää eläinten hyvää elämää 

Eläinten eettinen ja yksilöllinen kohtelu on aina ollut minulle tärkeää. Eläimet ovat kulkeneet rinnallani niin työn, omien koirien, hevosharrastuksen kuin vapaaehtoistoiminnankin kautta. Minulla on ollut vain adoptoituja löytöeläimiä.

Ensimmäinen oma rescuekoirani Hilla löytyi pentuna veljensä kanssa pyöräkellarista pahvilaatikkoon hylättynä. Tätä nykyä päiviämme sulostuttavat koirat Snejka ja Lupu, jotka matkasivat luoksemme Viipurista. Annamme luonnontieteilijämieheni kanssa kodin myös akvaariokaloille, joita on palautettu ylikasvaneina eläinkauppaan.

Veljen ja isän kuolemat ravistelivat esille tahtotilan tehdä juuri nyt sitä, mitä eniten rakastan. Halusin tehdä kaikkeni eläinten hyvän elämän puolesta. Jätin tutkijan työni Kuopiossa, muutimme synnyinseuduilleni Oulunsaloon ja valmistuin eläintenkouluttajaksi. Vuonna 2022 perustin yrityksen, Animal Heartsin.

Vahvuutena koirien käytöshaasteiden ratkominen

Erityisosaamiseni kietoutuu erityisesti koirien ongelmallisen käyttäytymisen ympärille. Haluan tarjota vahvaa ja ajantasaista tieteeseen perustuvaa asiantuntemusta eläinten hyvinvoinnista ja kouluttamisesta. Pureudun mielelläni ihmisen ja koiran välisen vuorovaikutuksen haasteisiin.

Aiemmalta koulutukseltani olen sosionomi ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Olen työskennellyt pitkään ohjaajana ja tutkijana yhteiskuntatieteellisen eläintutkimuksen sekä ympäristöterveyden alalla. Koen, että aiemmasta työkokemuksestani on paljon hyötyä myös eläintenkouluttajan työssä.

Harrastuslajeista pidän erityisesti noseworkista eli hajutyöskentelystä, sillä sillä on monia positiivisia vaikutuksia. Rescuekoirani puolestaan ovat opettaneet, miten tärkeä osa arkea ja kouluttamista ovat koiralähtöisyys, omaehtoisuus ja rento mielentila.

Animal Heartsin filosofia on, että me kaikki, niin ihmiset kuin muutkin eläimet, olemme samankaltaisia ja yhteydessä toisiimme. Jokaisella eläimellä on oma sydän. Kuuletko eläinystäväsi ainutlaatuisen sydämen äänen? Mitä se tahtoo sinulle kertoa? Otetaan siitä selvää, yhdessä.