Jokaisen koiran oikeus on ulkoilla päivittäin. Kun ulkoilutus sujuu rennosti, sekä koira että koiranulkoiluttaja nauttivat.

Ulkoilu on usein koiran suurimpia iloja. Mutta ulkoilutus voi myös aiheuttaa suurta stressiä sekä koiralle että koiranulkoiluttajalle. Koira saattaa esimerkiksi vetää hihnassa tai haukkua vastaantulijoille.

Toisaalta hihnakäytös voi sujua jo loistavasti. Mutta se ei yksistään takaa, että koiran omat toiveet täyttyvät.

Tässä tekstissä pureudumme siihen, millainen ulkoilu saa hännän huiskimaan.

Ulkoilun täytyy palvella rodun ja yksilön tarpeita

Koirarotujen tarpeet vaihtelevat suuresti monissa asioissa – myös ulkoilussa. Samoin esimerkiksi koiran ikä ja terveydentila vaikuttavat sen liikunnan tarpeeseen.

Lisäksi koirilla on omia yksilöllisiä mieltymyksiään. Tiedätkö, millaista ulkoilua oma koirasi rakastaa?

Rotujen erilaisia ulkoilutarpeita

RotuUlkoiluAika/päivä
PaimenkoiratPaimennus, jalkapallo, retkeilyYksilöllinen
Alkukantaiset koiratVetäminen, retkeilyYksilöllinen
Noutajat Pitkät lenkit, uinti, noutoleikitYksilöllinen
AjokoiratPitkät lenkit, nosework, retkeilyYksilöllinen
VinttikoiratVapaana juokseminen, spurtitYksilöllinen
Tässä on esimerkkejä erilaisista rotukohtaisista mieltymyksistä. Tarpeet ovat kuitenkin aina yksilöllisiä.

Mukava ulkoilu perustuu omaehtoisuuteen

Omaehtoisuus lisää koiran hyvinvointia. Mitä se sitten tarkoittaa ulkoilussa?

  • Haistelemalla koira tutkii maailmaa ja kerää tietoa elinympäristöstään. Se on tärkeää puuhaa. Anna koiralle siis haistelurauha pysähtymällä aina silloin, kun sekin pysähtyy.
  • Oma tahti on olennaista. Jos koira joutuu juoksemaan tahtomattaan usein, yliaktiivisuus voi johtaa kuormittumiseen ja terveysongelmiin. Myös liian hidas tahti turhauttaa luontaisesti vilkastahtisempaa/kookkaampaa koiraa. Monet vetämisongelmat johtuvatkin siitä, että ihmisen kävelyvauhti on hitaampi kuin koiran luontainen tahti.
  • Lempipaikat voivat olla mitä tahansa aina koirapuistoista metsiin tai ostoskeskuksiin – kuten oman Snejka-koirani kohdalla. Tarkkaile siis, millaisissa paikoissa juuri sinun koiraystäväsi eniten viihtyy.

🐾 Kun silloin tällöin teet omaehtoisuudelle tilaa, näet, millaisia ulkoilutarpeita koiralla itsellään on.

Noutajarotuisen koiran lenkitystä ja ulkoilua kaupunkiympäristössä.
Kaupungissa ulkoilu voi stressata joitakin koiria.

Flexi vai hihna?

Moni koiranulkoiluttaja pohtii hihnan ja flexin välillä.

Hihnan etuja ovat hallittavuus ja äänettömyys. Hihnan tulee olla vähintään 3 metriä (mielellään 5 metriä) pitkä, jotta koira voi tutkia ympäristöä vapaammin.

Flexin etuja ovat puolestaan jousto ja pituus. Flexin hallinta on tärkeä opetella, ettei vaaratilanteita synny. Flexin äänet saattavat myös pelottaa koiraa.

Hihnan tulee olla vähintään 3 metriä pitkä.

Ulkoilutus kaupunkiympäristössä voi tuoda haasteita

Jos koira kohtaa lenkillä sitä kuormittavia tekijöitä päivittäin ja vieläpä monta kertaa, pitkäkestoinen kuormittuminen alkaa uhata koiran hyvinvointia. Näin voi käydä etenkin kaupunkiympäristössä.

Kaupungissa kuormitustekijöitä voivat olla

  • toiset koirat
  • pyörät
  • autot
  • skootit
  • lapset
  • melu
  • hajut.

Kuormittuminen riippuu paljon koirayksilöstä, sen aiemmista kokemuksista ja muista yksilöllisistä tekijöistä, mutta rotukin vaikuttaa: esimerkiksi paimenkoiriin nopeasti ohi suhahtavat pyörät, skootit tai autot voivat vaikuttaa voimakkaammin kuin muunrotuisiin koiriin.

Koirapuistot ja -metsät – virkistävää vaihtelua ulkoiluun

Lenkitys kuuluu normiarkeen, mutta rutiineja kannattaa myös rikkoa. Koirapuistot ja -metsät tuovat vaihtelua koiran viikkoon.

Koirapuistossa koira saa liikkua vapaasti ja moikata kivoja koirakavereita. Osa saattaa kuitenkin ahdistua muista koirista tai joistakin koirayksilöistä, joten seuraa koirasi elekieltä ja auta se tarvittaessa pois liian vaikeista tilanteista.

Koirametsä sen sijaan sopii usein aremmallekin yksilölle, sillä metsän voi varata maksusta omaan käyttöön. Levollisessa metsässä koira saa paitsi temmeltää ja tutkia myös rauhoittua.

Askarruttaako koiran hihnakäytös? Animal Hearts auttaa.