Käykö koira ylikierroksilla vai lepääkö karvatassu liikaa? “Käytöshäiriöt” voivat helpottaa, kun koira ei kuormitu liiaksi ja pääsee palautumaan riittävästi.
Valtaosa koirien päivästä vierähtää lepäillessä. Se onkin tarpeen. Mutta päivään tulisi sisältyä sopivassa määrin myös liikuntaa, virikkeitä ja sosiaalista vuorovaikusta.
Jos kuormitus ja palautuminen ovat epätasapainossa, käyttäytymisongelmat voivat lisääntyä. Mitä voit tehdä asialle?
1. Seuraa kuormittumista ja palautumista
Voit seurata aikabudjetilla, mihin koirasi käyttää aikaansa päivän mittaan.
Jos koira ei liiku riittävästi, apaattisuus tai toisaalta levottomuus voivat vallata mielen.
Jos taas aktiviteetteja tai stressaavia tapahtumia on liikaa, sekin lisää kuormitusta. Tällöin on tärkeää satsata lepohetkiin ja suosia esimerkiksi palauttavaa metsäkävelyä. Jos matkustelette yhdessä, huomioi koiran palautuminen myös reissun päällä.
Eläimet ovat yksilöitä, joten aikabudjettikin rakentuu aina yksilöllisesti. Miltä oman koirasi päivä näyttää?
Liikkumisessa kannattaa huomioida monipuolisuus.
2. Huomioi liikunnan määrä ja laatu
Liikunta parantaa hyvinvointia muun muassa lisäämällä serotoniinin ja dopamiinin määrää aivoissa.
Terve koira kaipaa liikuntaa päivittäin. On yksilöllistä, paljonko ja millaista aktiivisuutta koira tarvitsee. Iäkkäät, pennut ja sairaat väsyvät helpommin, ja rotujen tarpeet vaihtelevat valtavasti. Huomioi myös, että jos koiralla on paljon muuta kuormitusta, voi liikuntaa olla tarpeen vähentää.
Liikkumisessa kannattaa huomioida myös monipuolisuus. Helli koiraasi vaihtelevilla lenkkireiteillä ja -maastoilla. Kivat koirakaverit virkistävät. Palloleikeissä syke nousee mutta niin nousevat kierroksetkin – kevyt hölkkä tai uinti palvelee paremmin.
Tavoittele liikunnassakin omaehtoisuutta. Kun annat koiran välillä valita lajin, lenkin pituuden tai reitin, oivallat, millaista aktiivisuutta koira kulloinkin kaipaa.

3. Virikkeistä
Koiran “käytöshäiriöt” voivat johtua siitä, etteivät laji- ja rotutyypilliset tarpeet tyydyty.
Virikkeistäminen paitsi aktivoi myös palauttaa. Monipuolinen lajityypillisyyteen pohjautuva puuhailu parantaa unen laatua.
Väsynyt koira voi huonosti.
Anna koiralle mahdollisuus touhuta erilaisten virikkeiden parissa päivittäin. Tiesitkö, että ruoka on parempi tarjota aina virikkeistämällä? Koirat tykkäävät etsiä, repiä ja järsiä “saalistaan”. Myös esimerkiksi älypelit ja nosework tarjoavat loistovirikettä.
🐾 Vinkki: Kurkkaa blogiini, niin saat mainioita ideoita virikkeistämiseen!
4. Vaali palautumista
Aivan kuten ihmisetkin, koiratkin palautuvat monella tapaa.
Koiran palautuminen sisältää
- haistelua ja järsimistä
- muita virikkeitä
- kiireetöntä yhdessäoloa
- sopivasti liikuntaa
- riittävästi unta (min. n. 14 h/vrk).
Unentarve on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat esimerkiksi ikä ja sairaudet. Pennut ja iäkkäät koirat tarvitsevat enemmän unta. Torkahtelu ei riitä lataamaan akkuja, vaan koirien täytyy saada riittävästi REM-unta eli vilkeunta.
Väsynyt koira voi huonosti, ja esimerkiksi uuden oppiminen hankaloituu. Heikon unen syy tuleekin aina selvittää. Uniongelmia aiheuttavat niin ikään kipu tai muut terveyspulmat, kehno nukkumapaikka, epäsopiva liikunnan määrä, virikkeiden vähyys sekä pitkittynyt stressi.
🐾 Etsitkö osaavaa koirakouluttajaa Oulun seudulta tai kauempaa etänä? Ratkotaan arjen ongelmat yhdessä.